Thailand har fått en stor rival i Vietnam som bara blir mer populärt att besöka för varje år. Storstäderna Hanoi i norr och Ho Chi Minh City (Saigon) i söder lockar, men också vackra kulturstäder och badorter, som den vietnamesiska rivieran Nha Thrang eller Mui Ne, populärt både bland soldyrkare och surfare.
Norra Vietnam är täckt av berg och passar för vandringar. Här finns mycket att upptäcka!

Höjdpunkterna i Vietnam

Hanoi och norra Vietnam

Huvudstaden Hanoi är en myllrande stad, hårt drabbad av krig men som återhämtat sig och idag är ett populärt resmål. I Hanois gamla stadsdelar från 1400-talet finns en spännande atmosfär med restauranger och butiker att ströva runt i, men ett tips är att också ta sig fram med cykeltaxi. Missa inte litteraturtemplet, ett imponerande konfuciustempel som sträcker sig över ett stort område med en mångårig historia Inte att förglömma var Hanoi huvudstaden i franska Indokina så här finns mycket fransk arkitektur och restauranger som populära French Grill.
Något unikt är vattendockteatern Thang Long Water Puppet Theatre nära den centrala sjön Hoan Kien. En tradition från norra Vietnam som berättar lokala folksägner och blivit en stor attraktion, så det gäller att boka biljetter före föreställningen.
I Hanoi bör man också passa på att smaka nationalrätten Pho, en soppa baserad på böngroddar, nudlar och olika tillbehör som kött eller grönsaker. Denna rätt äter vietnameserna till både frukost, lunch och middag!

Bara 15 mil från Hanoi ligger Holong Bay, världsarvslistad bukt med ungefär 2000 kalkstensöar som sticker upp ur havet. Denna magiska vy ser man ofta på bild. Man kan åka båt i den vackra bukten men det finns också ett intressant djurliv runtom med apor, antiloper och diverse fiskarter.

Höjdpunkterna i Vietnam

Boende i Hanoi: Golden Palace Hotel i Gamla Stan, prisvärt hotell ett stenkast från Hoan Kien, här kan du även hyra cykel eller bil.

Ho Chi Minh City och södra Vietnam

Ho Chi Minh eller forna Saigon är södra Vietnams största stad och landets finansiella centrum. Här hittar du lyxiga restauranger och nattklubbar blandat med fransk arkitektur. Framförallt är det ett bra avstamp till stränderna i södra delen av landet.

På Mui Ne längs kusten finns långa och vackra stränder med både resorts och hotell, bebyggelsen är låg och turismen inte fullt så långt framskriden. Här trivs också surfare och vindsurfare under säsong.
Phu Quoc har blivit något av Vietnams paradisö i stil med Thailands Phuket men utan massturism då större delen av ön är nationalpark. Ett riktigt tropiskt paradis med vita stränder och turkost hav där man kan titta på pärlodlingar och gå på nattmarknad. Ligger endast en timme från Ho Chi Minh City och passar den som vill resa vidare till Kambodja.

Passa även på att besöka Mekongdeltat i sydvästra Vietnam, en chans att se hur vietnameser på landsbygden lever. På floden färdas man genom risodlingar och kokosnötsplantage, små byar och marknader längs floden.

Boende: Hoang Ngoc Beach Resort i Mui Ne, med privat strandområde och pool. Finns tennisbana och vattensporter samt massage. Riktig Avkoppling!