Den soliga monarkin Thailand är ett populärt resmål världen över, kanske framförallt hos oss svenskar. Med sina ca 70 miljoner invånare och subtropiska naturtillgångar är landet otroligt mångfacetterat och passar såväl barnfamiljen som den ensamme backpackern.
Många av oss tänker kanske framförallt på vita sandstränder och turkosa långgrunt vatten när vi föreställer oss landet men Thailand är verkligen så mycket mer. Framförallt är det de många öarna som verkligen höjer värdet på upplevelsen, och utöver dessa är självklart huvudstaden Bangkok ett (såväl förtjusande som ibland skrämmande) måste.

Bangkok

Thailand - Svenskarnas favorit

Oavsett med vilket flygbolag man reser landar man oftast på någon utav huvudstaden Bangkoks stora flygplatser. Staden är extremt tätbefolkad och en excentrisk upplevelse där all typ av handel förekommer, till stor del illegal såsom sex och narkotika. Man tar sig med fördel runt med tuk tuk och får då chansen att uppleva bilderna, dofterna och färgerna inifrån folkvimlet på ett annat sätt. Kanske stannar man till eller blir indragen vid något utav de tusentals tempel som breder ut sig överallt jämte köpcentrum och restauranger, eller så besöker man stadens nattmarknad – ett oförglömligt spektakel. Bangkok rymmer allt, från det högsta till det lägsta.

För familjen

Familjen gör rätt i att hålla sig borta från kaoset i huvudstaden och istället röra sig ner mot de södra delarna av landet. På ön Koh Tao kan man spendera lata dagar i solstolen eller snorkla och dyka i det fantastiska undervattenslandskapet. Att sitta på mysiga neonbelysta barer en varm natt är sannerligen inte heller helt fel.

Thailand - Svenskarnas favorit

Phi Phi Island är ett annat klassiskt tips där bland annat filmen ”The Beach” utspelar sig! Här hyr man med fördel moped och tar sig runt på vägarna bland de gröna, lummiga bergen.
I det relativt försvenskade Phuket kan den äventyrliga familjen ägna sig åt rafting, åka gokart, paddla kanot, gå på thaiboxningsshower, spela minigolf på Dino Park, leka på badlandet Splash Jungle Water Park och mycket mer.

Backpackern

Det enklaste och kanske bästa sättet att upptäcka Thailand är genom backpacking. Med lättpackad väska och små resurser kan man utforska en stor del utav det mångskiftande landet och dess intressanta historia, säregna personlighet och kultur. På öarna hyr man mysiga bungalows på stranden för nästan inga kronor alls, eller unnar sig lyxiga hotellnätter i städerna för en spottstyver våra mått mätt. Som backpacker reser man ofta ensam, och som kvinna i Thailand brukar det inte vara några problem. Det finns dock självklart farligare och mer utsatta platser som man oavsett kön bör undvika när man åker som ensam resenär, speciellt i folktäta områden som Bangkok. Den ungdomlige festaren får självklart inte glömma det klassiska Full Moon Party som alltid äger rum på Koh Phangan natten mot det nya året!

Boende i Thailand

Boende brukar inte vara några som helst problem i landet. Man behöver sällan boka i förväg, även om det självklart kan innebära en trygghet, särskilt för barnfamiljen. Bungalows finns alltid tillgängliga på öarnas stränder, i städerna bor man billigt på hotell eller hyr hus och lägenheter. På www.thailand.tc eller www.thailandbudget.se kan man boka mycket fördelaktiga boenden genom svenska resebyråer, annars finns det givetvis även thailändska byråer på plats som säkerligen kan erbjuda än lägre priser.
Åker man som ett större sällskap rekommenderas starkt att hyra en gemensam semestervilla! Det blir billigare, mer effektivt och personligare! Och var annars kan man njuta av lyx i överflöd för en spottstyver?

Reser man som backpacker är ju agendan ofta friare och det är lusten, humöret och omständigheterna som får avgöra sovplatsen. Känner du dig extra modig vågar du kanske prova på coachsurfing; det att låna en främlings soffa för natten…

Stort lycka till!